Hoe verzuurd ben jij?

Door onze moderne wijze van leven en ons eetgedrag wordt ons lichaam steeds meer geconfronteerd met allerlei afvalstoffen, schadelijke zuren en gifstoffen. Veel mensen geven aan dat zij klachten hebben ten gevolge van verzuring maar wat houdt dat nu werkelijk in en hoe is dit te voorkomen?

Zuur-base huishouding

Na het verteren van voedsel blijft er een zure of basische rest over. De zuur-base huishouding is een zeer belangrijk regulatie systeem van ons lichaam, wanneer dit in evenwicht  is zorgt het voor een optimale stofwisseling. Helaas is dat nu juist een probleem bij veel mensen. Steeds meer mensen zijn verzuurd met vele klachten tot gevolg.

Oorzaken van verzuring

De belangrijkste oorzaak van verzuring is een teveel aan verzurende voeding. Eetpatronen die uit meer dan 25%  zuurvormende voedingsmiddelen bestaan per maaltijd zijn bij veel mensen normaal. Voedingsmiddelen met een overschot aan zuren zijn onder andere:

Vlees en vleesproducten; urinezuur

Zoetigheid, zoetstof en suiker; azijnzuur

Varkensvlees en eieren; zwavel en salpeterzuur

Witte meelproducten; azijnzuur

Koffie, cola, zwarte thee en alcohol, met name rode wijn; looizuur

Teveel fastfood producten, kazen, frisdranken, kleur- en conserveringsmiddelen.

Vergeet niet de stress

Stress is tevens een belangrijke oorzaak van verzuring. Met stress hebben wij allemaal te maken maar de ingehouden emoties zoals stress, ergernis, boosheid, frustratie en onzekerheid zijn ongezond. Langdurige stress is daarbij een topper en  zeer ziekmakend en verzurend voor ons lichaam.  Alleen het is niet mogelijk om helemaal zonder stress door het leven te gaan. Zie de files in het verkeer, het korte lontje van veel mensen, de geluidsoverlast en milieu belasting. Veel mensen worden prikkelbaar, overgevoelig en raken zonder dat ze het bewust willen verzuurd.

Nog meer oorzaken van verzuring

Het langdurig slikken van pijnstillers; acetylsalicylzuur

Lichamelijke overbelasting, teveel sporten; melkzuur

Roken: nicotinezuur

Teveel straling; elektrostress; computer, televisie, draadloze telefoons, zendmasten

Te weinig lichaamsbeweging

Te weinig mineralen uit de voeding

Te weinig zuurstof en frisse lucht en ontspanning.

 

Opslagplaatsen van slakken

Een slak is een neutraalzout in combinatie met vet en water ingekapseld in het lichaam. Deze slakken worden geparkeerd in onze vetopslagplaatsen zoals de bovenbenen en dijen, de billen, de buik, de bovenarmen. Daarnaast in de vaten, de weefsels, de organen, bindweefsel en spieren.

De gewrichten; handen, voeten en polsen en knieën hebben lagere temperaturen waardoor de slakken daar eerder worden afgezet. Gewrichtsklachten zijn een veel voorkomend verschijnsel en cellulitis. Gewichtsvermeerdering is vooral te zien bij vrouwen na de overgang omdat het lichaam de afvalstoffen niet meer via de menstruatie kwijt kan raken. Haaruitval en kaalheid bij mannen zijn vaak een uiting van verzuring waarbij de mineralen uit de voorraad van de haarbodem wordt gehaald. Veel mannen krijgen bij het ouder worden last van vetopslag rond de buik.

Verzuring te lijf

Zorg dat 75 – 80% van de maaltijden basevormende voedingsmiddelen bevatten en 25 – 30% zuurvormende voedingsmiddelen. Beide voedingsmiddelen zijn gezond alleen de verhouding is zeer belangrijk tussen beiden om verzuring te voorkomen. Varieer voldoende met voeding. Neem bijvoorbeeld een klein stukje vlees met veel groenten. Neem een broodje kaas met wat rauwkost erop en verse kiemen.

Voeding die basevormend zijn:

Alle wortel- en knolgewassen en alle groenten en vruchten. Aan te bevelen zijn onbewerkte en onbespoten groenten en fruit.

Kiemen, noten en aardappelen.

 

 

De smaak van de voeding is niet bepalend of iets zuur is het gaat om de omzetting in het lichaam.

Citroenen zijn zuur qua smaak maar basevormend.

Voeding rijk aan metalen; calcium, magnesium, ijzer, natrium, kalium, koper en zink worden omgezet in base tijdens de stofwisseling. Combineer rauwkost met warme groenten. Kies niet alleen rauwkost dit belast de spijsvertering veel te veel.

Beperk blikgroenten,  suikers, alcohol, koffie en zwarte thee. Drink wat vaker een glas kruidenthee. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en een goede ademhaling. Neem voldoende tijd voor rust en ontspanning. Om stress aan te pakken is yoga een uitstekende methode.

 

“Je voedingsmiddelen moeten je geneesmiddelen zijn en je geneesmiddelen je voedingsmiddelen”.

Hippocrates stelde dit al eeuwen geleden en deze regel geldt nog steeds.

 

Afspraak maken en informatie opvragen

Voor specifieke voedingsadviezen kan je een afspraak maken en mailen naar gonnie@vandelang.nl of bellen 0546-577070. Op mijn site staat informatie over de yogacursussen.