Acupunctuur is al eeuwenlang de belangrijkste vorm van geneeskunde in China en Japan en inmiddels van daaruit over de hele wereld verspreidt. Het is een volledig medisch systeem dat zowel preventief als genezend werkt en een groot scala aan aandoeningen kan behandelen. Wist je dat de World Health organization (WHO) acupunctuur erkent als een geneeskunde? Dat deze geneeskunde steeds verder wordt ontwikkeld en nooit stilstaat. Dat er voortdurend wetenschappelijk onderzoeken worden verricht binnen de acupunctuur?

Energie in balans
Bij acupunctuur draait alles om energie in balans brengen, maar wat betekent dit nu werkelijk?

De kern van de klassieke acupunctuur is:

  • het systeem vrij maken van stagnaties van ziekmakende factoren.
  • het bevorderen van het stijgen en dalen van de circulatie van Qi (energie) door het gehele systeem.
  • het stimuleren van de productie en verdeling van levenssubstanties zoals Qi, bloed en vloeistoffen.

De kunst van de acupuncturist is de aard van de verstoringen te herkennen en op te sporen. Na te gaan in welk systeem van het lichaam deze zich bevindt om zodoende adequaat te behandelen.

De sluis openen
In de acupunctuur worden er steriele naaldjes ingebracht op zogenaamde acupunctuurpunten die verspreidt liggen over het gehele lichaam van hoofd tot voeten. Er zijn meer dan 365 acupunctuur punten. De acupunctuurpunten liggen op de meridianen (energiebanen). Met de acupunctuurnaald zet de acupuncturist ‘de sluis’ in die betreffende meridiaan open zodat de energie kan stromen. Door middel van het stimuleren van de acupunctuurpunten met ragfijne naaldjes kan de acupuncturist invloed uitoefenen op het stromen van energie door het lichaam.

Is het pijnlijk?
Het prikken met de naaldjes wordt in het algemeen niet als pijnlijk ervaren. Afhankelijk van de klacht blijven de naaldjes 20 tot 30 minuten zitten. Binnen de acupunctuur wordt gewerkt met steriele naalden van verschillende lengtes en diktes. De naaldkeuze hangt af van het doel van de behandeling en van het lichaamsgebied.

Hoeveel behandelingen?
Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klacht van de patiënt. Bij chronische klachten zijn er veelal meerdere behandelingen nodig dan bij acute klachten. Naast de acupunctuur krijg je zo nodig aanvullende voedingsadviezen en leefwijze adviezen in combinatie met Chinese kruiden.

Qi voelen
Wanneer een acupuncturist zijn acupunctuurbehandeling geeft aan een patiënt ervaart de patiënt wat Qi is. Bij het plaatsen van de naalden op een acupunctuurpunt zal er vaak een sensatie van een prikkeling de zogenaamde ‘dé Qi’ worden gevoeld. De energiehuishouding wordt op orde gebracht waardoor het lichaam zijn eigen balans kan vinden en afvalstoffen kan afvoeren, blokkades kan afvoeren. Het zelfhelend vermogen wordt gestimuleerd.

Vergoedingen
Acupunctuur is niet meer weg te denken binnen de gezondheidszorg. Via de meeste aanvullende ziektekosten verzekering worden de behandelingen vergoedt.

Kinderen
Kinderen behandel ik in mijn praktijk met de kleurenpunctuur, waarbij met een lichtpen acupunctuurpunten worden behandeld. Dit is een pijnloze behandeling die kinderen als zeer prettig ervaren.

Afspraak maken en informatie opvragen

Voor het maken van een afspraak kun je mailen naar gonnie@vandelang.nl of bellen 0546-577070.