De lente is niet voor iedereen een pretje

Hiep hoi, de lente is begonnen en iedereen is vrolijk en gaat naar buiten: aan de wandel, een terrasje pakken of tuinieren. Alleen dit jaargetijde is niet voor iedereen heel plezierig. Bij een pollenallergie, ook wel hooikoorts geheten, is het vaak geen pretje om naar buiten te gaan.

Pollenpech In de lente zijn het de boompollen die stuifmeel geven en bij een pollenallergie je flink ziek kunnen maken. Later komen de grassen en de kruiden.

Zo kan je wanneer je pech hebt van januari tot augustus/september last ondervinden van de pollen. Herken je je hierin dan is deze blog een aanrader om te lezen!

De energie van de lente
In de Chinese geneeskunde staat de lente voor het stijgen van energie, met name de leverenergie is actief. De natuur laat dit stijgen van energie zien in de sapstroom die op gang komt. Het blad wat aan de bomen komt, de prachtige bloesems die uitkomen. Een feest om te zien! Ook bij de mens is er van alles aan de gang.

Wat is hooikoorts?
Hooikoorts (pollinosis) is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op stuifmeel van diverse bloeiende bomen, grassen, kruiden en onkruid. Deze allergische rinitis komt door de zogenaamde pollen; het stuifmeel. Hooikoorts wil zeggen dat er sprake is van een pollenallergie, het heeft niets met hooi of koorts te maken. Hooikoorts komt voor bij volwassenen en kinderen, vooral bij een verzwakt immuunsysteem en een aangeboren aanleg reageer je heftig op pollen. Je lichaam kan de pollen niet effectief hanteren met vervelende klachten tot gevolg.

Verschijnselen
Bij hooikoorts zijn de verschijnselen: vermoeidheid, tranende en jeukende ogen, niezen, kriebelende neus, algemeen gevoel van malaise, verstopte neus, slecht slapen of een loopneus en hoesten. De klachten zorgen dat je niet met plezier naar buiten gaat vooral wanneer de pollen actief zijn bij mooi weer en wind. Door de verstopte neus slaap je slecht. Je sociale leven wordt er door beïnvloedt want een barbecue in de tuin is vaak niet te doen omdat je een loopneus of niesbuien krijgt met prikkelende ogen.

Behandeling
Via de huisarts en apotheek zijn er vele middelen te krijgen, zogenaamde antihistaminica om het immuunsysteem te kalmeren. Deze middelen helpen tegen de hooikoorts reacties, een nadeel zijn de bijwerkingen zoals hoofdpijn en sufheid. Lees daarom goed de bijsluiter.

Acupunctuur bij hooikoorts
Acupunctuur werkt zeer effectief bij hooikoorts. Bij acupunctuur wordt er gebruik gemaakt van steriele naalden die zonder pijn worden ingebracht in de huid. Op verschillende plaatsen in het lichaam die een relatie hebben met de klachten. Acupunctuur versterkt het immuunsysteem en verlicht de klachten. In combinatie met Chinese kruiden, die geen negatieve bijwerkingen geven geniet ook jij vervolgens van de lente en de zomer.

De resultaten zijn direct voelbaar. Bij kinderen maak ik gebruik van de kleurenpunctuur, een lichtpen waarbij punten pijnloos worden behandeld, in combinatie met kruiden.

De beste tijd bij chronische hooikoorts is te starten met acupunctuur en kruiden voordat het pollenseizoen begint. Zo versterk je het immuunsysteem. Daarnaast kan je uiteraard in de lente en in de zomer wanneer de pollen actief zijn kiezen voor behandelingen met acupunctuur om de klachten te verminderen.

Afspraak maken en informatie opvragen
Voor het maken van een afspraak kun je mailen naar gonnie@vandelang.nl of bellen 0546-577070.

Kruisreacties en voeding
Mensen met een pollenallergie hebben vaak een allergie voor bepaalde fruitsoorten, groenten of noten, dit zijn zogenaamde kruisreacties. Het immuunsysteem kan soms geen onderscheid maken tussen verschillende eiwitten, omdat deze sterk op elkaar lijken.

Dat eiwitten van verschillende planten bijna identiek zijn komt doordat eiwitten in de evolutie overgeërfd zijn van eenzelfde oerplant en daarbij bewaard zijn gebleven. Bijvoorbeeld: het appelallergeen lijkt zoveel op het allergeen van de berk dat de allergische persoon niet alleen op de berk reageert, maar ook op een appel kan reageren. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Voorbeelden kruisreacties
Berkenpollen: Vruchten: aardbei, abrikoos, appel, kers, kiwi, mango, nectarine, peer, perzik, pruim en sinaasappel, meloen.
Noten: amandel, hazelnoot, walnoot en pistache
Groenten: aardappel, selderij, tomaat en wortel, avocado.

In mijn praktijk maak ik gebruik van voedingsadviezen om mogelijke kruisreacties te voorkomen. Vanuit dit unieke totaalpakket worden de pollenallergie behandeld.

Zodat ook mensen met een pollenallergie gaan genieten van de schitterende natuur en het heerlijke jaargetijde.