Scroll naar beneden voor meer informatieMestcelactivatiesyndroom MCAS
MCAS is een voor velen zeer onbekende stoornis in het immuunsysteem waarbij er een verstoorde functie van de mestcellen is en deze overgevoelig en overactief reageren. De mestcellen gedragen zich slecht, ze zijn hyper-reagerend op niet-bedreigende prikkels zoals voedel, geuren, fysiek of emotionele prikkels. Normaal reageren ze bij een infectie van bacterien en virussen. Een bekende reactie van mestcellen is de histamine reactie bij hooikoorts waarbij ze reageren op pollen en de persoon heel ziek kan zijn van de reacties van de mestcellen om de pollen het lichaam uit te werken. MCAS is pas recentelijk erkend, medio 2012 en bij veel patienten, artsen en zorgverleners zeer onbekend. De patient krijgt vaak een label van 'prikkelbare darm syndroom' en is al vele jaren aan het dokteren. Het is een slecht begrepen aandoening die chronisch zich uit in aanhoudende of terugkerende, toenemende en en afnemend of langzaam verergerend.  Steeds meer kinderen hebben al MCAS en volwassenen die achteraf zeggen al jaren rond te lopen met de klachten.  De mestcellen geven bij een trigger en vaak meerdere triggers grote hoeveelheden chemische stoffen af (mediatoren) waarvan histamine er één van is. Vaak denken mensen een histamine intolerantie te hebben omdat ze reageren op bijvoorbeeld oude kaas en rode wijn, chocolade etc. met een rood hoofd en slecht slapen en onrust en dan blijkt het MCAS te zijn. Het belangrijkste verschil is dat bij MCAS de mestcellen meerdere ontstekingsmediatoren afscheiden waarvan histamine een belangrijk is maar niet de énige.

Histamine intolerantie is één aspect van MCAS maar niet iedereen met histamine intolerantie heeft MCAS. Histamine-intolerantie zelf is het optreden van symptomen als gevolg van histamine in de voeding en door het onvermogen deze af te breken. Het DAO enzym in de darm wat histamine afbreekt is onvoldoende daardoor ontstaat er een opstapeling 'de emmer loopt vol' met klachten tot gevolg.

Een juiste diagnose is moeilijk te stellen omdat de uitslagen van bloed-, urine e.d. vaak geen afwijkingen laten zien.  Er is een specialist op het gebied van MCAS nodig om de juiste onderzoeken aan te vragen en te interpreteren.

Symptomen in de kinderjaren: 
- allergieen als baby, peuter
-eczeem
-darmklachten 
-reflux
-angst
-hoofdpijn
-slapeloosheid

Symptomen bij volwassenen
-heftige reageren op muggenbeten, bijensteken, horzels en wespen
-heftig reageren op bepaalde medicijnen
-chemische intolerantie (make up, zeep)
-heftig reageren op voeding ; het gevoel van eten ziek te worden
-allergieen 
-niet goed kunnen doorademen
-warmtewellingen, rode kleur
-huiduitslag en eczeem
-jeuk en branderig gevoel
-hersenmis en hoofdpijn
-slapeloosheid vooral na het eten van histamine rijke voeding
-opvlamming en weer afnemen van symptomen.

De sympomen van MCAS kunnen op verschillende organen zich uiten zoals

maag en darmen
ogen, neus,  keel
huid /eczeem
hart en bloedvaten
longen 
hormonen

Dat maakt de diagnose stelling ook zo lastig! 

De allereeste stap is behandeling door een gespecialiseerde arts op MCAS gebied (en die zijn er zeer weinig of ze hebben een lange wachtlijst!)

De volgende stap is de triggers signaleren: voeding, stress, chemische, klimaat, darmproblematiek en vervolgens een voedingsplan maken met een voedingsdagboek om de voedingsklachten in kaart te brengen.

Daar ligt mijn grote taak in informatie verschaffen doorverwijzen naar een gespecialiseerde arts, triggers nagaan,voeding en leefwijze adviezen en aanpassingen. Met ondersteuning van acupunctuur en Chinese kruiden en adem- en ontspanningstherapie (stress reductie). De grootste stap is de patient informeren over de aandoening en uitgebreide informatie verschaffen.

"Het herkennen van iemands ziekte is de  eerste weg naar genezing"
Lucius Annaeus Seneca

Ervaringsdeskundige
door zelf aan de lijve te ervaren wat het is om te leven met MCAS en voedselintoleranties kan ik als therepeut de relaties leggen met voeding- en gezondheidsklachten. Ik ervaar zelf dat het een lange weg is langs medische trajecten om de allergie of intolerantie vast te stellen. Diagnose door bloedtesten is vaak niet mogelijk of onbetrouwbaar. Als therapeut heb ik mij jaren lang geschoold op het gebied van darmproblematiek allergieen en intoleranties. Binnen mijn behandeling staat dan ook het verhaal van de patient centraal, met de gezondheidsklachten en het voedingsmiddelen gebuik in relatie met de klachten. Empathie is daarbij een zeer belangrijk aspect omdat er bij veel mensen al jaren een worsteling is met een keuze maken van wat voor haar/hem de juiste  voeding is zonder er reacties op te krijgen.

Herken je je in dit verhaal en de klachten maak dan een afspraak met mij om samen te kijken wat de juiste vervolgstappen zijn voor jou!

 

 

 

bel mij om informatie te geven / afspraak te maken

Voor meer informatie of om een afspraak te maken klik hier.

Nieuws

De praktijk is open voor acupunctuur, kruiden en massage. Wanneer u een afspraak voor behandeling maakt krijgt u een bevestiging per mail toegezonden met daarbij de leidraad infectie preventie Covid 19. Samen zorgen we voor veiligheid van elkaar.

YOGA LESSEN De yogalessen zijn weer gestart.. Gratis ontspanningsoefeningen van Gonnie zijn te vinden op www.soundcloud.com (zoeken: Gonnie van de Lang).  

Overgewicht en spijsverteringsklachten gaan veelal samen. In mijn praktijk kijk ik naar je disbalans en constitutie en pas daar de voedingsadviezen samen met de persoon op aan. In combinatie met TCM wordt er een plan op maat gemaakt met snel zichtbare resultaten.  Interesse en gemotiveerd? Maak een afspraak. 

Allergie en intoleranties: er zijn steeds meer mensen die overgevoelig reageren op voeding. Herken je je daarin en ben je op zoek naar handvatten? Triggers kunnen hormonale veranderingen zijn zoals de puberteit, zwangerschap en overgang. 

‘De ware ontdekkingsreis ligt niet in het verkennen van nieuwe streken, maar in het kijken met nieuwe ogen’.

TOP