Scroll naar beneden voor meer informatieVanaf heden is de poster met voedingsmiddelen met hoog, matig en laag histamine te bestellen via de webshop. 15 maart 2022 is het eerste gepubliceerde MCAS boek in Nederland verkrijgbaar. 

De actie: in de maand maart en april worden er geen verzendkosten (€4,50 ) berekend. De bestelling van het boek is via de webshop > MCAS boek.

Mestcelactivatiesyndroom MCAS & histamine intolerantie
MCAS voor veel mensen een zeer onbekende stoornis in het immuunsysteem waarbij er een verstoorde functie van de mestcellen is en deze overgevoelig en overactief reageren. De mestcellen gedragen zich slecht, ze zijn hyper-reagerend op niet-bedreigende prikkels zoals voedsel, geuren, fysiek of emotionele prikkels. Normaal reageren ze bij een infectie van bacteriën en virussen. Een bekende reactie van mestcellen is de histamine reactie bij hooikoorts waarbij ze reageren op pollen. De persoon voelt zich ziek door de reacties van de mestcellen (histamine afgifte) om de pollen het lichaam uit te werken. MCAS is in Amerika erkend als aandoening. In Nederland is er nog weinig over bekend terwijl het veel voorkomt.

Uit onderzoek blijkt dat zo'n 15 % van de bevolking MCAS te hebben (lichte tot ernstige symptomen). In Amerika en Duitsland zijn er zeer actieve patiëntenverenigingen. Doordat het zo weinig bekend is in Nederland bij artsen, zorgverleners en patiënten, lopen mensen met MCAS jaren te dokteren en hebben zij veel artsen en therapeuten bezocht zonder resultaat en zonder gehoord te worden.
De patiënt krijgt vaak een label van 'prikkelbare darm syndroom'  of het label psychische aandoening en hypergevoeligheid. Mensen met MCAS geven aan ziek te worden, van bijna alles dat ze eten. Vaak worden ze door de diversiteit en veelheid aan niet meetbare klachten niet gelooft noch serieus genomen. Histamine is één van de chemische stoffen die overmatig vrijkomt vanuit de mestcellen bij MCAS, daardoor zijn er veel histamine gerelateerde symptomen.

Het is een slecht begrepen aandoening die chronisch zich uit in aanhoudende of terugkerende klachten of toenemende, afnemend en langzaam verergerend.  Steeds meer kinderen hebben al MCAS en volwassenen die achteraf zeggen al jaren rond te lopen met de MCAS klachten. De mestcellen geven bij een trigger, (vaak meerdere triggers) grote hoeveelheden chemische stoffen af (mediatoren) waarvan histamine er één van is. Vaak denken mensen een histamine intolerantie te hebben omdat ze reageren op bijvoorbeeld oude kaas, schimmelkaas, rode wijn, chocolade, spinazie en veel voedingsmiddelen meer, met een rood hoofd, slecht slapen en onrust en dan blijkt het MCAS te zijn. Het belangrijkste verschil tussen histamine en MCAS is, dat bij MCAS de mestcellen meerdere ontstekingsmediatoren afscheiden, waarvan histamine één belangrijk is maar niet de énige. Er zijn veel gezondheidsklachten die kunnen wijzen op MCAS. Doordat mestcellen (immuuncellen) in het slijmvlies van álle organen en álle systemen voorkomen kunnen de reacties heel divers zijn van maag/darmklachten (opgeblazen buik tot buikpijn) tot longklachten, hartkloppingen, blaasklachten en huidaandoeningen en vele meer.

Histamine intolerantie is één aspect van MCAS maar niet iedereen met histamine intolerantie heeft MCAS. Histamine-intolerantie zelf is het optreden van symptomen als gevolg van histamine in de voeding en door het onvermogen deze af te breken. Het DAO enzym in de darm wat histamine afbreekt is onvoldoende, daardoor ontstaat er een opstapeling 'de emmer loopt vol' met klachten tot gevolg.

Een juiste MCAS diagnose is moeilijk te stellen omdat de uitslagen van bloed-, urine e.d. vaak geen afwijkingen laten zien.  Er is een specialist op het gebied van MCAS nodig om de juiste onderzoeken aan te vragen en deze goed te interpreteren. 

MCAS symptomen in de kinderjaren: 
- allergieën als baby, peuter
-eczeem
-darmklachten 
-reflux
-angst
-hoofdpijn
-slapeloosheid

MCAS symptomen 
-heftig reageren op muggenbeten, bijensteken, horzels en wespen (rode bobbels, jeuk)
-heftig reageren op bepaalde medicijnen
-chemische intolerantie (make up, zeep)
-heftig reageren op voeding; het gevoel van veel voedingsmiddelen ziek te worden
-allergieën en intoleranties
-niet goed kunnen doorademen, benauwdheidsklachten vooral na een triggers (voedsel, geur)
-warmtewellingen, rode kleur vooral na warm douchen, bepaalde voeding
-huiduitslag en eczeem
-jeuk en branderig gevoel
-hersenmist en hoofdpijn tot migraine
-slapeloosheid vooral na het eten van histaminerijke voeding
-opvlamming en weer afnemen van symptomen, geen grip te krijgen op de reacties. De ene keer heftig reageren op een bepaald voedingsmiddel of andere trigger en de andere keer geen reactie.

De symptomen van MCAS kunnen op verschillende organen zich uiten zoals
-maag en darmen
-ogen, neus, keel
-huid /eczeem
-hart en bloedvaten
-longen 
-hormonen.

Dat maakt de diagnosestelling ook zo lastig! 

De allereerste stap is behandeling door een gespecialiseerde arts op MCAS gebied (en die zijn er zeer weinig of ze hebben een lange wachtlijst!) De meeste artsen zijn niet bekend met MCAS en daardoor worden er niet de juiste onderzoeken gedaan om de juiste diagnose te stellen. Veel patiënten worden bij de allergoloog weer naar huis gezonden want er kan geen allergie worden vastgesteld en histamine intolerantie wordt niet onderkend.

Een belangrijke stap is de triggers signaleren: voeding, stress, chemische, klimaat, darmproblematiek en vervolgens een voedingsplan maken met een leefwijze-voedingsdagboek om de voedingsklachten in kaart te brengen.

Daar ligt mijn grote taak in informatie verschaffen, doorverwijzen naar een gespecialiseerde arts, triggers nagaan, voeding- en leefwijze adviezen en aanpassingen. Met ondersteuning van acupunctuur en Chinese kruiden en adem- en ontspanningstherapie (stress reductie). De belangrijkste stap is de patient informeren over de aandoening en uitgebreide informatie verschaffen.

"De eerste stap naar gezondheid is herkennen van de factoren die van invloed zijn op je gezondheid en daarmee vervolgens aan de slag te gaan."

Ervaringsdeskundige
Door zelf aan den lijve te ervaren wat het is om te leven met MCAS en voedselintoleranties kan ik als therapeut de relaties leggen met voeding- en gezondheidsklachten. Bij mij waren de MCAS verschijnselen heel licht aanwezig, realiseer ik mij achteraf. Na de overgang en het verlies van een dierbare, mijn moeder, is de MCAS in zeer ernstige vorm toegenomen. Ik ervaar zelf dat het een lange weg is langs medische trajecten om MCAS en voedselintolerantie vast te stellen. Diagnose door bloedtesten is vaak niet mogelijk of onbetrouwbaar. MCAS is zeer belastend in mijn leven waarmee ik iedere dag te maken heb, want iedere dag sta je bloot aan triggers (geuren, voedsel en dergelijke).

Als therapeut heb ik mij jaren lang geschoold op het gebied van darmproblematiek, allergieën en intoleranties. Binnen mijn behandeling staat dan ook het verhaal van de patiënt centraal, met de gezondheidsklachten en het voedingsmiddelen gebruik in relatie met de klachten.

Doordat ik een ervaringsdeskundige ben weet ik de juiste vragen te stellen, de juiste anamnese gegevens te interpreteren en de signalen van MCAS haarfijn te signaleren. Ik maak daarbij gebruik van specifieke anamnesevragen naast de standaard anamnese. Het gesprek met de patient is daarbij van essentieel belang, goed interpreteren en doorvragen om relatie te kunnen leggen met overactieve mestcelreacties.

Empathie is daarbij een zeer belangrijk aspect omdat er bij veel mensen al jaren een worsteling is met een keuze maken van wat voor haar/hem de juiste voeding of leefwijze is zonder er reacties op te krijgen. Want niet iedereen reageert op voeding, er zijn reacties mogelijk op geuren, verzorgingsproducten ed. die zich uiten in huid of longproblemen.

Behandeling en therapie MCAS
Histamine remmers H1 en H2 kunnen door de arts worden voorgeschreven. Voedingssuppletie met middelen die de aanmaak van histamine verminderen en mestcel-stabiliserende eigenschappen worden in mijn boek uitgebreid vermeld. Voor de patiënt is het van belang om veel geduld te hebben. Stap voor stap worden medicijnen en suppletie uitgeprobeerd, want bij iedereen werkt het weer anders. Voor de patient is het zeer belangrijk om niet van de ene therapeut/arts naar de andere te shoppen. Alles heeft tijd nodig om te testen. Soms werkt een middel totaal niet bij jou als patiënt  maar moet er juist gekozen worden voor een ander middel. Dit is zeer individueel! Verder is het zeer belangrijk om een therapeut te kiezen die weet wat MCAS is, ervaring heeft met de behandeling van MCAS. Want de symptomen zijn zeer divers dat maakt de ziekte ook zo mysterieus. Wanneer je dit als therapeut niet begrijpt, is er het gevaar dat juist de therapie die je inzet meer mestcellen activeert en de patiënt eerder zieker dan gezonder van de behandelingen wordt. En dat moet worden voorkomen! Heb daarom als patiënt veel geduld en geef jezelf en de therapeut/arts de kans om de juiste keuze in middelen en therapie te vinden.  Bijvoorbeeld bij slapeloosheid (veel voorkomend bij MCAS) is het van belang om de triggers te onderzoeken, voeding en stress zijn daarbij belangrijke triggers!

Herken je je in dit verhaal en de klachten? Maak dan een afspraak met mij om samen te kijken wat de juiste vervolgstappen kunnen zijn voor jou!
Bij MCAS maak ik gebruik van een behandelplan gebaseerd op verschillende stappen waarbij de patiënt al vrij snel zaken helder krijgt. Met als doel de gezondheid te verbeteren en leren omgaan en leven met MCAS.

MCAS boek in ontwikkeling verschijnt Half maart 2022
Poster met voedingsmiddelen met laag-matig en hoog histamine (de poster is nu leverbaar)

Vanuit mijn enthousiasme en enorm verdiepen in de materie van MCAS ben ik in de eindfase  van het schrijven van een boek met een theoretische deel wat MCAS inhoudt met de vele aspecten, onderzoek en behandeling en een praktijkdeel (adviezen, voeding, aanpak triggers) hoe omgaan met MCAS. Bij dit boek heb ik een ondersteuning van een gespecialiseerde Maag- Darm- en Lever arts, Marten Otten gehad. Hij heeft tevens het voorwoord verzorgd. Voor zorgverleners en patiënten een schitterend hulpmiddel. Want er is nog veel onbekend over MCAS, maar ook veel al wel bekend en daar ga je mee aan de slag.

In de toekomst zal MCAS zeker ook in Nederland een erkende aandoening worden en daaraan wil ik met mijn boek bijdragen. Interesse? Zend mij een mail dan zal ik je informeren wanneer het boek wordt gepubliceerd. De poster  is vanaf heden verkrijgbaar. Ook op het gebied van voedingslijsten is er veel onduidelijkheid en spreken de lijsten elkaar vaak tegen. De door mij ontwikkelde lijsten zijn ontstaan vanuit eigen ervaring, testen en gebruikmakend van verschillende betrouwbare bronnen. Zelf uittesten en uitproberen blijft noodzakelijk. De ene persoon kan absoluut geen kippen eiwit verdragen en een andere persoon geen tomaten. Het is afhankelijk van de ernst van de HIT, de opstapeling gedurende de dag en of de emmer overstroomt. Bij acute klachten moet medische hulp worden ingeschakeld. Want MCAS en histamine reacties kunnen zeer ziekmakend zijn.

DIT BOEK KAN ZEER TOT STEUN ZIJN VOOR PATIENTEN
vermeld Marten Otten, Maag-Darm en Leverarts 
in het voorwoord van mijn boek. Een schitterend compliment!

Wil je op de hoogte worden gesteld van ontwikkelingen over MCAS, lezingen, congressen en patientenvoorlichtingsmateriaal zend mij een mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  dan zorg ik dat je mijn MCAS nieuwsbrief regelmatig krijgt toegezonden.  Er is een speciale facebookgroep MCAS; Help mijn mestcellen zijn van slag! Door mij een verzoek te zenden kan ik je lid maken van deze groep. Een aanrader om op de hoogte te worden gehouden van ontwikkelingen, lezingen, beurzen, patientenvoorlichtingsmaterialen.

 

 

 

 

bel mij om informatie te geven / afspraak te maken

Voor meer informatie of om een afspraak te maken klik hier.

Nieuws

 

YOGA LESSEN De inschrijving voor de yogacursussen die starten in september 2022 zijn gestart. Half mei stoppen de yoga lessen van dit seizoen. De yogalessen zijn op di in Azelo en wo in Wierden. Gratis door Gonnie ingesproken ontspanningsoefeningen zijn te vinden op www.soundcloud.com (zoekwoord: Gonnie van de Lang).  

Overgewicht en spijsverteringsklachten gaan veelal samenIn mijn praktijk kijk ik naar jouw disbalans en constitutie. Voedingsadviezen in combinatie met acupunctuur zijn een schitterend hulpmiddel. Er wordt een plan op maat gemaakt met snel zichtbare resultaten. Interesse? Maak gauw een afspraak voor advies en behandeling. 

Allergie en intoleranties: er zijn steeds meer mensen die overgevoelig reageren op voeding. Herken je je daarin en ben je op zoek naar handvatten?  

‘De ware ontdekkingsreis ligt niet in het verkennen van nieuwe streken, maar in het kijken met nieuwe ogen’.

TOP