Scroll naar beneden voor meer informatie 

Allergieën en intoleranties

Het aantal mensen met een allergie of intolerantie neemt toe. Er zijn verschillende redenen daarvoor te noemen zoals toenemende chemische luchtvervuiling, bewerkte en eenzijdige voeding en een toename van huisdieren. Vanuit de TCG worden tevens stress en vermoeidheid als oorzaken gezien. In deze stressvolle maatschappij vermindert de weerstand bij veel mensen waardoor het lichaam een verminderde afweer (immuunsysteem) krijgt. Daarnaast spelen erfelijkheid en hormoonveranderingen (vrouwen) tevens een rol. In de puberteit, zwangerschap en overgang zijn er hormoonveranderingen waarbij allergieen of intoleranties naar boven kunnen komen of zelfs verdwijnen. De behandeling met acupunctuur is er op gericht om ziekmakende prikkels te verdrijven en zodoende de symptomen te verlichten. Daarnaast wordt getracht het lichaam te versterken waardoor de gevoeligheid voor de prikkels wordt verminderd. De onderliggende zwakte herstellen is van groot belang.

Verschil allergie en intolerantie

Voedselintolerantie dit houdt in het niet goed verdragen van voeding. Het speelt bij veel lichamelijke en geestelijke klachten een rol. Erfelijkheid, stress, eenzijdige voeding, zwakke orgaanenergie spelen mee. Een allergie en intolerantie worden vaak met elkaar verward. Een allergie is een immuunreactie via IgE (rechtstreekse aanmaak van antistoffen) waarbij de persoon direct klachten krijgt die levensbedreigend kunnen zijn.  Bij een voedselintolerantie ook wel voedingsincompatibiliteit genoemd is er een IgG reactie (zonder tussenkomst van antistoffen) een vertraagde reactie. Een persoon kan tot zo'n 48 uur tot meer nog reageren op voeding. Daardoor is het ook zo lastig voor de persoon om na te gaan waar hij/zij op heeft gereageerd. Bij intoleranties is er sprake van een enzym tekort. Voorbeelden van intoleranties zijn; lactose-intolerantie; bij de persoon ontbreekt het suikersplitsende enzym lactase  in de dunne darm aangemaakt, daardoor wordt lactose (melksuiker) niet goed verteerd. Veelal uit dit zich in diarree na het eten of eczeem van lactose bevattend voedsel zoals zuivelprodukten; kaas, melk, slagroom en produkten waar lactose in is verwerkt zoals koekjes, snoep, ijs en taart.  Fructose intolerantie hierbij ontbreekt het enzym om vruchtensuikers te verteren. Reacties daarbij zijn winderigheid en een opgeblazen buik. Fructose komt voor in mango, asperges, peer en artisjok. Histamine  intolerantie door een disbalans tussen histamine en het enzym DAO in het lichaam of door andere oorzaken.Teveel ingenomen histamine resulteert in een (relatief) tekort aan DAO.  Hierdoor kan het lichaam niet snel genoeg de histamine verteren. Histamine is een biochemische stof (biogeen amine), die betrokken is bij verscheidene fysiologische processen en in het gehele lcihaam aanwezig is. Het wordt door het lichaam aangemaakt maar is ook van nature aanwezig in veel voedingsmiddelen. Normaliter is consumptie van die voeding ongevaarlijk omdat histamine door het enzym DAO (in de dunne darm gemaakt) wordt afgebroken. Bij een histamine intolerantie werkt dat systeem onvoldoende met tot gevolg gezondheidsklachten zoals slecht slapen, klaarwakker in bed liggen, vermoeidheid, een rood hoofd na het eten van veel histamine bevattend voedsel (oude kaas, rode wijn, spinazie, zuurkool) of histamine vrijmakend voedsel (tomaten, chocolade, citrusvruchten). Stelregel alles wat oud is kan histamine bevatten of vrijmake,n behalve aardappelen. Juist nieuwe aardappelen kunnen een reactie geven.

De symptomen van een allergie en voedingsintolerantie hebben veel overeenkomsten en vaak is er een combinatie van beiden. Bij beiden geldt het contact met verdachte stoffen vermijden. Bij beiden geldt dat de persoon zich ziek voelt.

Voor een allergie zijn er drie dingen nodig:
- De genetische aanleg om IgE (antistoffen) aan te maken op normaal onschadelijke stoffen;
- Frequent contact met het allergeen zoals latex allergie bij mensen die dagelijks werken met latex handschoenen;
- Een orgaan dat overgevoelig is voor de mediatoren (alarmsignalen) en de reacties.

Volgens de TCM is er bij allergieën en intoleranties vaak sprake van een tekort aan energie in lever, longen, milt, maag, darmen of hart. Een disbalans in de darmen speelt een grote rol. Huidklachten, vermoeidheid en darmklachten zijn veel voorkomende symptomen.

Alarmsignalen
Alarmsignalen door ademhalingsallergenen (pollen) kunnen ziektebeelden verwekken, niet alleen in de luchtwegen maar ook daarbuiten wanneer daar gevoelige organen liggen. Omgekeerd kunnen luchtwegen allergieën afkomstig zijn van voedingsallergenen wanneer er in de luchtwegen gevoelige delen liggen. De mediatoren worden door het bloed verspreid door het gehele lichaam.
Stress en het klimaat (koude, wind, droogte) kunnen de prikkels versterken.

Behandelen
Om een allergie en intolerantie te behandelen is een correcte diagnose belangrijk.  Symptomen kunnen zijn: hoest, astma, eczeem, jeuk, zwelling, hoofdpijn, darmklachten en misselijkheid, vermoeidheid. In mijn praktijk worden allergieen en voedselintoleranties getest met de biotensor. Daarnaast vraag ik de patient produkten mee te nemen waar hij/zij op denkt te reageren en deze worden getest. Dit kunnen voedingsmiddelen zijn maar ook bijvoorbeeld make up en zeep of shampoo. 
Bij alle klachten is het van belang om goed de oorzaak van de allergie of intolerantie in kaart te brengen.  Daarbij gebruik makend van een eliminatie en rotatiedieet en wordt een voedingsdagboek bijgehouden. Vandaaruit vervolgens een behandelplan op te stellen met leefwijze- en voedingsadviezen in combinatie met acupunctuur en eventueel Chinese kruiden met als doel het versterken van de orgaanenergie en immuunsysteem. De darmweerstand wordt tevens opgebouwd vaak in combinatie met probiotica om zodoende het immuunsysteem te versterken. Bij voedselintoleranties is variatie in de voeding van belang en adviezen op dat gebied staan centraal in de behandeling.

Mastocytose een zeldzame ziekte van het bloed waarbij ophopingen van abnormale mestcellen ontstaan in de huid, beenmerg en organen. Bij mestcellen in het spijsverteringskanaal zijn er veel reacties op voedingsmiddelen. Mestcellen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Deze kunnen stoffen vrijgeven die een groot scala aan klachten geven. MCAS mestcelactivatie syndroom een aandoening waarbij bepaalde voeding ( veelal histaminerijke- of histamine vrijmakende voeding) de mestcellen activeert en daardoor een breed scala aan klachten kan geven wordt steeds meer onderkent en onderzoek naar verricht. 

Ervaringsdeskundige door zelf aan de lijfe te ervaren wat het is om te leven met  MCAS en voedselintoleranties kan ik als therapeut de relaties leggen met voeding en gezondheidsklachten. Ik ervaar zelf dat het een lange weg is langs medische trajecten om de allergie of intolerantie vast te stellen. Diagnose door bloedtesten is niet altijd mogelijk en betrouwbaar. Als therapeut heb ik mij jaren lang geschoold op het gebied van allergieen en intoleranties. Binnen mijn behandelingen staat dan ook het verhaal van de patient centraal, met de gezondheidsklachten en het voedingsmiddelengebruik in relatie met de klachten. Empathie is daarbij een zeer belangrijk aspekt omdat er bij veel mensen al jaren een worsteling is met een keuze maken van wat is voor haar/hem de juiste voeding zonder er reacties op te krijgen.

 

bel mij om informatie te geven / afspraak te maken

Voor meer informatie of om een afspraak te maken klik hier.

Nieuws

Goed nieuws! Per 11 mei is mijn praktijk weer open! Verheug mij erop iedereen weer te zien. De hygiene voorschriften van de RIVM en LVNT worden nageleefd. Behandeldagen wo-do-vrijdag zo nodig op ma en di.

Hooikoorts? Chinese kruiden en acupunctuur brengen zeer veel verlichting. 

YOGA LESSEN De yogalessen vervallen tot en met 1 juni. Wij hopen van harte dat deze situatie snel weer onder controle is en wensen je veel gezondheid. 

Vitamine c, zink en vitamine D3 en omega vetzuren zijn goede opbouwers van de weerstand!

Histamine intolerantie komt steeds meer voor. Herken je reacties op voeding zoals rode wangen en onrust na het eten van oude kaas, tomaten, aardbeien, chocolade of het drinken van rode wijn?  Slaapproblemen en darmklachten na bepaalde voeding, zelfs hartkloppingen? Maak een afspraak voor informatie en het testen van je voeding en ondersteuning.

Overgewicht en spijsverteringsklachten gaan veelal samen. In mijn praktijk kijk ik naar je disbalans en constitutie en pas daar de voedingsadviezen samen met de persoon op aan. In combinatie met TCM wordt er een plan op maat gemaakt met snel zichtbare resultaten.  Interesse en gemotiveerd? Maak een afspraak. 

Allergie en intoleranties: er zijn steeds meer mensen die overgevoelig reageren op voeding. Herken je je daarin en ben je op zoek naar handvatten? Triggers kunnen hormonale veranderingen zijn zoals de puberteit, zwangerschap en overgang. 

Kinderen Bach bloesemremedies zijn een goed hulpmiddel voor uw kind om stress te leren hanteren. 

‘De ware ontdekkingsreis ligt niet in het verkennen van nieuwe streken, maar in het kijken met nieuwe ogen’.

TOP