Wat een gesnotter

De blaadjes vallen van de bomen en de R is in de maand, de tijd dat veel mensen aan het hoesten en proesten zijn. De kans dat je daardoor besmet wordt is groot. Maar hoe komt het nu dat verkoudheid in het najaar veel meer voorkomt en waarom wordt de een wel besmet en de ander niet?

 Besmetting

Verkoudheidsvirussen houden zich schuil in speeksel, slijm en snot en door niezen komt er een flinke nevel met virusdeeltjes vrij. De virusdeeltjes komen ons lichaam binnen via de lucht die wij inademen. Verder komen  ze via niezen van besmette personen terecht op onze kleding en harde oppervlakten zoals op de telefoon of het toetsen bord van de computer van je verkouden collega, de deurkruk, de armleuning van de trap, de winkelwagens bij de supermarkt (bah). De collega die net in zijn hand heeft geniest of gehoest en je dan een hand of een zoen geeft op je wang om je te feliciteren met je verjaardag (lekker cadeautje). Je raakt vervolgens na een besmettingscontact je eigen gezicht of neus aan en besmet zo jezelf.

September is de topmaand

In een gesloten ruimte met verkouden mensen verblijven zoals de treincoupé, bus, schoollokaal met een warm en droog klimaat is fantastisch voor het virus om zich te verspreiden. Vandaar dat er in september, wanneer de scholen weer zijn begonnen en iedereen na de vakantie weer aan het werk is, er veel gesnotter om je heen is.

Je wilt enerzijds niet teveel weten hoe je allemaal besmet kunt raken want dan durf je de deur niet meer uit, anderzijds kan je je er dan wel tegen beschermen.

Toch wordt niet iedereen aangestoken door een verkouden persoon in de omgeving, hoe kan dit nu?

Wanneer word je ziek?

Bij een verkoudheid heb je te maken met een combinatie van factoren. Onder normale omstandigheden heeft het klimaat geen ziekmakend effect op het lichaam. Het weer wordt alleen een ziekteoorzaak wanneer het evenwicht tussen het lichaam en de omgeving verstoord raakt te weten:

-omdat het klimaat te krachtig in het seizoen is, wanneer het extreem koud in de herfst of winter is of juist te warm.

-wanneer het weer niet in het juiste seizoen is, bijvoorbeeld kouvatten door kunstmatige klimaatfactoren zoals de airco op je werk of in de auto.

-wanneer de persoonseigen Qi te zwak is of iemand een slechte weerstand heeft door verkeerde voeding, operatie, veel stress, chronische ziekte, jonge kinderen of oudere mensen (verzwakte weerstand) en langdurige emoties.

Verkoudheid verschijnselen

een loopneus of een verstopte neus;

keelpijn;

waterige ogen;

hoofdpijn;

niezen.

 

De weerstand speelt een grote rol

Op verschillende gebieden kan de weerstand dagelijks verzwakken afhankelijk van onze leefstijl, voeding, rustmomenten en slapen. Door ongezond eten met weinig verse groenten en fruit, veel suikers, kant en klare maaltijden en fast food vermindert de weerstand. Daarnaast een tekort aan frisse lucht (zuurstof) en te weinig lichaamsbeweging en te weinig slaap.

Weerstand verhogen door 

Allereerst is het van belang om je eigen weerstand zo optimaal mogelijk te houden. Ons lichaam staat iedere dag bloot aan allerlei invloeden van buitenaf. Wanneer je je gezond voelt is je afweersysteem prima en ben je in staat om alle belagers buiten je te houden. De longen en de huid hebben een relatie met elkaar en zijn beiden van belang ter verdediging tegen ziekmakende bacteriën. Goede zorg voor deze organen is van belang zoals frisse lucht en ademhalingsoefeningen.

Alles waar Té voor staat weglaten

Van binnen weten we het allemaal wel, alles wat Té veel is of Té vaak is niet goed voor onze weerstand. Af en toe een zak frites of een snack is een verwennerij op zijn tijd, het wordt alleen een ander verhaal wanneer je iedere dag een maaltijd in de magnetron stopt en geen tijd meer neemt om verse groenten zelf te bereiden. Wanneer je regelmatig taart en koek eet (veel suikers). Dan gaat de weerstand zienderogen op den duur achteruit.

Wist je dat een verkoudheidsvirus een tot twee meter door de lucht kan vliegen om vervolgens op een persoon terecht te komen. Op harde oppervlakken het zelfs tot twee dagen overleeft en op kleding en papier 8 tot 12 uur? In je handen overleeft het slechts vijf minuten.

Toch besmet en snotverkouden wat nu?

-Uitzieken is de enige remedie en voldoende rust nemen en tijd voor jezelf.

-Verkoudheid is een schoonmaakproces van het lichaam vermijd daarom alle zuivelproducten, suikers en chocolade omdat deze de slijmvorming juist versterken en nog meer gesnotter geven.

-Eet licht verteerbare, verse groenten en een stukje vis of kip en tussendoor een kom vers gemaakte soep. Vooral kippensoep met geraspte gember erin is zeer gezond om de afvalstoffen af te voeren. Kippensoep maakt de slijmvliezen goed los. Gebruik wel een biologische kip en laat deze zeker een uur trekken in de bouillon en voeg kruiden en groenten toe met de gemberwortel. Vervolgens lekker gaan zweten zodat de afvalstoffen worden opgeruimd.

-Neem regelmatig een glas lichte gemberthee (verwarmend effect) of heet water met een schijfje verse gember erin.

-Draag warme sokken en neem dagelijks warm voetbad.

-Neem wat extra vitamine C en D voor je weerstand.

-Gebruik papieren zakdoeken en gooi deze direct na gebruik weg.

-Stomen helpt om de verstopte neusgaten open te houden en een dampig bad of douche.

-Druppel essentiële olie zoals eucalyptus of dennen olie op een zakdoek en leg dit ’s nachts naast je kussen om de neusgangen vrij te houden. Of verdamp de olie in een elektrische oliebrander in de slaapkamer.

Chinese kruiden en homeopathische middelen bieden een goede aanvulling om de weerstand te verhogen en de verkoudheid snel te doen afnemen.

 

Tip  Je kunt nooit helemaal voorkomen dat je besmet wordt, wel kun je de kans op besmetting verkleinen.

Er is geen reden tot paniek wel is het van belang om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen en te zorgen voor een goede weerstand! Verkoudheid duurt gemiddeld een week en na een week ben je zo weer vergeten dat je je zo ziek voelde.

Een goed najaar gewenst zonder gesnotter!

Afspraak maken en informatie opvragen

Wil je je weerstand in het najaar versterken of informatie en adviezen over jouw gezondheid? Neem contact met mij op. Voor het maken van een afspraak kun je mailen naar gonnie@vandelang.nl of bellen 0546-577070.