Verminder stress en versterk de weerstand

Verminder stress en versterk de weerstand

Waarom wordt de een wel besmet en de ander niet door het virus. Ligt het aan het virus of toch aan onze eigen weerstand en onderliggende zwakten? Benieuwd? Lees dit blog.

Er wordt veel van ons verwacht de komende tijd. Afstand bewaren tot je medemens, het dragen van een mondkapje, desinfecteren van je handen, voldoen aan de vele richtlijnen van de regering. De hele wereld staat onder stress en iedereen is onzeker over het verloop van het covid-19 virus en wat dit voor consequenties heeft op de gezondheid, de gezondheid van je dierbaren, je werk of bedrijf. Veel mensen ervaren lichamelijke en geestelijke klachten ten gevolge van spanningen.

Op de persconferenties wordt steeds benadrukt wat we moeten en niet meer mogen, alleen over leefstijl en wat we zelf met ons allen kunnen doen om onze weerstand en gezondheid te optimaliseren zodat we minder vatbaar zijn voor het virus wordt niets genoemd.

 

RIVM en leefstijl
Op de RIVM-site staat een poster met enkele summiere tips en het loket gezondleven.nl noemt enkele leefstijladviezen, alleen bijna niemand weet het bestaan ervan. In de vele talkshows wordt nauwelijks gesproken over onze leefstijl, hoe de weerstand versterken zodat het virus geen grip op ons heeft.

 

Virussen
Virussen zijn er altijd al geweest, miljoenen jaren. Er is geen bestaan zonder virussen. Virussen zijn een integraal onderdeel van het leven. Het is een misverstand dat alle virussen ziekmakend voor ons zijn. Hoe komt het toch dat er niet wordt stil gestaan bij het gegeven dat er iets volledig uit balans is waardoor dit covid-19 virus zo’n effect op ons heeft?

Verminderde weerstand van iedereen
Denk eens aan alle milieuverontreiniging waardoor de longen steeds zwakker worden, denk aan het feit dat in veel landen het al jaren heel ‘normaal’ is om met een mondmasker op te lopen omdat de buitenlucht ziekmakend is. Denk aan al die chronische zieken die er momenteel zijn, de grote inname van medicijnen die de weerstand verminderen en vele bijwerkingen hebben waar ook weer medicijnen voor worden geadviseerd. Onderliggende ziekten verzwakken de weerstand. Een zwakke constitutie door aangeboren gevoelige longen of darmen verzwakken ons systeem en maken ons eerder vatbaar voor het virus.  Denk aan onze leefstijl, het overgewicht, de hoge mate aan stress die ieder al jaren ervaart door de hectische maatschappij en de eisen die er aan iedereen worden gesteld. De vele allergieën die er zijn en zo maar door. Zijn dat niet de boosdoeners die onze gezondheid zo ondermijnen en onze weerstand zo verzwakken? Is de oorzaak van al die besmettingen niet de verminderde weerstand van iedereen? Nu hebben we het niet over de mensen die door hun beroep een groot risico op corona hebben zoals zorgverleners, schoonmakers en vele andere beroepen die dagelijks te maken hebben met corona patiënten en daardoor zelf besmet kunnen raken.

De reden waarom de een wel wordt besmet en de ander niet of veel minder ligt hoofdzakelijk aan onze eigen weerstand en niet aan het virus. Want na het corona virus zijn er wel weer andere virussen want er is geen leven zonder virussen op deze aarde!

Versterk je weerstand is van essentieel belang!
Nu is het tijd voor ons allen om stil te staan bij onze weerstand en onze gezondheid optimaliseren.
Tips voor een betere weerstand zijn:

  • Versterk je longenergie door  aandacht te besteden aan een goede ademhaling, deze is essentieel voor een goede zuurstofvoorziening. Neem dagelijks tijd om kleine momenten een ademoefening te doen en zorg voor frisse lucht.

Beweeg in de buitenlucht zorg voor zuurstof, ga de natuur in, je tuin, balkon, park met inachtneming van de richtlijnen.

Zorg voor een optimale spijsvertering waarbij voeding een belangrijke bron van energie voor je lichaam is. Zorg daarbij voor verse, onbewerkte voeding, groenten en fruit van het seizoen, handjevol noten en zaden, een klein stukje vlees en verse vis (vette vis), volkoren granen en een kleine hoeveelheid zuivel. Drink voldoende warme dranken. Heb extra zorg voor je darmen, prop deze niet te vol.

                       

 Let op je lichaamsgewicht, voorkom overgewicht en beperk suikers en alcohol
Juist in deze tijd is er de neiging om te gaan compenseren door extra suikers en alcohol te nuttigen. Wees opmerkzaam en zorg voor gezonde snacks zoals snoeptomaatjes, fruit, een glas kruidenthee.

Word je bewust van spanningen en sta stil bij lichaamssignalen die wijzen op stress. Signalen zoals slapeloosheid, hoofdpijn, spijsverteringsklachten, schouder- en nekklachten, prikkelbaarheid, nagelbijten en ga zo maar door. Merk je impulsen en handelingen op en ontdek wat je gedachten voor invloed hebben op stress.

Neem tijd voor ontspanning en geniet en zorg dat je ruimte voor rustmomenten creëert. Zorg voor voldoende nachtrust en regelmaat.

Aanvaarding
Dat we geen controle over de situatie hebben geeft onrust en angst gevoelens. Aanvaarden dat het momenteel stressvol en onzeker is, is van essentieel belang. Ertegen vechten, boos of verdrietig worden of ervoor weglopen geeft nog meer onrust en stress en heeft geen zin. Aanvaarding geeft jezelf ruimte en rust. Vertrouw erop dat er na slechte, moeilijke tijden altijd weer goede, positieve tijden komen. Achter de wolken schijnt de zon ook al is dat nu moeilijk voor te stellen.

Beperk coronastress
Beperk het continue kijken en lezen over het virus zodat je hersenen niet continue getriggerd worden en de stress wordt geactiveerd ondanks dat je dit niet zo bewust voelt. Voed niet steeds de angst door alle berichten over nog meer coronacijfers, nog meer verwarring en visies van iedereen.

Focus op
Focus op waar je wel controle over hebt zoals het volgen van de richtlijnen van de regering en preventie maatregelen. Dit laatste is zeer belangrijk! Hou je dagelijkse routine, zorg voor frisse lucht, wandel, fietst en sport binnen de richtlijnen. Zorg voor gezonde voeding, houd contact met vrienden, collega’s en vrienden via digitaal verkeer; WhatsApp, telefoon, videobellen, en dergelijke. Vermijd grote groepen mensen want de kans op besmetting wordt dan verhoogd en laat je op tijd testen om verdere besmetting te voorkomen.

Wees creatief en zie kansen
Juist in deze tijd zie je veel positieve ontwikkelingen zoals restaurants die na verplichte sluiting direct overschakelen op afhaalmaaltijden. Jongeren die bij de voedselbank een actieve bijdrage gaan leveren, burenhulp en zo zijn vele mensen bezig om zich zinvol op te stellen naar hun medemensen. Blijf vooral in beweging en bezig met ontwikkelingen en op zoek naar kansen in deze stressvolle tijd. Je energie blijft zo in beweging terwijl stilzitten zorgt voor stagnatie en gezondheidsklachten.

Zorg voor ontspanning en rust
Zorg voor balans tussen werken/ activiteiten en ontspanning. Doe regelmatig een yoga ontspanningsoefening, kijk naar een feelgood film, lees een positief boek en ga zo maar door.
Kijk wat bij jou past en waar je blij van wordt, vreugde laat de energiestromen.

Positief
Heb oog voor de mooie positieve dingen die op je pad komen zoals de glimlach van je medemens, de lach van een kind, het lieve appje van een vriend, de mooie herfstbladeren en paddenstoelen en ga zo maar door. Open je ogen ervoor en laat die positiviteit binnenkomen.

 

Extra ondersteuning Denk tevens aan belangrijke weerstand verhogers zoals vitamine d, vitamine c,
omega vetzuren en zink. Juist nu is het belangrijk om naast gezonde voeding tekorten in vitaminen en mineralen te voorkomen en een goede weerstandbuffer te hebben tegen het virus zodat je gewapend de herfst en winter ingaat. Laat je adviseren op het gebied van weerstandverhogers.

Gratis adem en ontspanningsoefeningen
Voor alle belangstellenden heb ik gratis ontspanningsoefeningen en ademoefeningen gemaakt link:

 

 

Door regelmatig de oefeningen uit te voeren zal je het effect zeker bemerken.
Geniet ervan en veel gezondheid gewenst.

Gonnie