Steek vaker je tong uit

Regelmatig je tong bekijken in de spiegel geeft je informatie over je gezondheid. Wist je dat je tong een spiegel van de inwendige organen is? Wanneer je daar meer over wilt weten, lees dan gauw verder.

De tong als landkaart

Binnen de diagnostiek van de traditional Chinese Medicine (TCM) is de inspectie van de tong zeer belangrijk. De tong is te zien als een soort landkaart waarbij specifieke gedeelten een relatie hebben met een orgaan. De tong geeft informatie over de gezondheid in het heden en het verleden. De tong is zeer gevoelig voor inwendige veranderingen en daarom zeer belangrijk om een disbalans vast te stellen. Alle meridianen en hun verbindingen zijn verbonden met de tong. Bloed, Qi en de lichaamssappen staan in nauwe verbinding met de tong.

Orgaanfunctie op de tong

Het puntje van de tong geeft informatie over de conditie van het hart; het vuurelement en het gedeelte erachter de longen; metaal element. Het midden van de tong over de maag en milt; het aarde element. De basis van de tong over de nieren en blaas; het water element en de darmen. De zijkanten van de tong over de conditie van de lever en de galblaas; het hout element.

Het bekijken van de tong

Vier zaken zijn van belang voor de therapeut te weten; de kleur van de tong, de vorm van de tong, het beslag van de tong en de vochtigheid. Eerst is het van belang om te weten wat is een normale, gezonde tong. Deze is lichtrood, gelijkmatig en symmetrisch van vorm, geen barstjes of vlekken en voorzien van een dun wit laagje vocht. Een gezonde tong ziet er schoon en fris uit.

Wat is er aan je tong te zien

Na een week hard werken en weinig slaap kan je een bleke tong hebben met veel tandafdrukken. Dit zijn indrukken van de tanden aan de zijkanten. In de TCM spreek je dan van een tekort aan miltenergie. Belangrijk is dan om meer rust te nemen, gezond te eten en op tijd naar bed te gaan. Wanneer je met griep en koorts op bed ligt kan je tong een gelig beslag hebben en bij een stevige verkoudheid slijm en zeer vochtig zijn. Ook voeding kan een beslag op je tong geven.

Steek je tong uit naar de TCM therapeut

De tong is voor de TCM therapeut een heel belangrijk diagnose middel. Binnen een consult zal er voor iedere behandeling gevraagd worden je tong uit te steken. Zodoende krijgt de therapeut mede informatie over jouw gezondheid en kan ze haar behandeling daarop afstemmen.

Afspraak maken en informatie opvragen

Wil je informatie en adviezen over jouw gezondheid? Neem contact met mij op. Voor het maken van een afspraak kun je mailen naar gonnie@vandelang.nl of bellen 0546-577070.