Griep buiten de deur houden

Op de griep zit niemand te wachten, het overkomt je meestal plotseling en voordat je er erg in hebt lig je doodziek in bed met hoge koorts.

Verkoudheid en griep zijn beiden virale infecties van de bovenste luchtwegen. Ze worden veroorzaakt door verschillende virussen echter de verschijnselen hebben veel overeenkomstige symptomen en manifestaties. Beide aandoeningen komen frequenter voor in de late herfst, winter en begin van de lente. Griep is veel ernstiger van aard dan de verkoudheid.

Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Een goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken.

De griep

Griep wordt veroorzaakt door een besmetting met het influenzavirus type A of type B. Griepachtige verschijnselen kunnen ook veroorzaakt worden door andere ziekteverwekkers, zoals het RS respiratoir syncytieel -virus, verkoudheidsvirussen of het noro virus (buikgriep).

Het griepvirus verandert elk jaar een beetje, maar blijft ongeveer hetzelfde.

Veel mensen zijn al met het bekende virus in aanraking gekomen en hebben weerstand tegen dit virus. Daardoor wordt niet iedereen ziek en verspreidt het virus zich niet zo snel of er moet sprake van een epidemie zijn. Er is een vaccin (griepprik) en risicogroepen krijgen deze jaarlijks.

Besmetting

Griepvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zijn en waar slecht geventileerd wordt. Denk maar aan scholen, kantoren, treinen en bussen en winkelcentra.

Verder worden de virussen overgedragen via de handen en voorwerpen. Denk maar aan besmette deurkrukken, trapleuningen, telefoons, handcontact, handdoeken in toilet ruimtes, toetsenborden en computermuizen, afstandsbedieningen, liftknoppen, winkelwagentjes. In kantines waar mensen uit dezelfde schaal met hun handen het voedsel pakken. Je kan er bijna niet aan ontkomen dat je met het virus in aanraking komt. Je handen vaak wassen is daarom van belang.

Griep

De belangrijkste griepsymptomen zijn; koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in je hele lichaam. Deze symptomen komen vaak in een heel korte tijd opzetten. Je wilt en kunt dan niets liever dan zo snel mogelijk naar bed gaan. Dit in tegenstelling met een verkoudheid waarbij je nog wel kunt blijven werken.

 

Soorten griep

De incubatietijd van griep is meestal twee tot vier dagen, maximaal een week.

Griep kan worden onderverdeeld in:

-Hoofdgriep: hoofdpijn, onrustig slapen, soms verward.

-Borstgriep: verkoudheid, heesheid, ontsteking luchtpijp en bronchiën met veel hoesten.

-Buikgriep; maagpijn, overgeven, diarree.

Vaak is de voorbode een verkoudheid.

Verschijnselen

De meest voorkomende symptomen van griep zijn: koorts (38,0 graden Celsius tot veel hoger), koude rillingen, bonzende hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Vermoeidheid, gebrek aan eetlust, loopneus, keelpijn, misselijkheid, braken, diarree,  spierpijn, lusteloosheid, vermoeidheid, verminderde eetlust, verkoudheid en soms ook gewrichtspijn. De meeste klachten verdwijnen tussen de twee en zeven dagen, maar het hoesten en een vermoeid gevoel kan veel langer aanhouden tot zelfs 3 weken.

 

Leefregel bij griep

Griep is een schoonmaakproces van het lichaam vermijd daarom zuivelproducten, suiker en chocolade omdat deze de slijmvorming juist versterken.

Kippensoep van een verse biologische kip is een aanrader bij griep. Laat de kip zeker een uur trekken in de bouillon en voeg toe: prei, zoete aardappel, wortel, peterselie, zout en peper en verse geraspte gember erbij. Drink de soep zo heet mogelijk zodat je gaat zweten en de afvalstoffen naar buiten komen. Kippensoep bevat een stofje Carmosine dat het afweersysteem aanzet tot het opruimen van griepvirussen.

Drink bij koorts verse muntthee (koelend) en een glas verse bouillon.

Ventileer de slaapkamer en zorg daarbij niet op de tocht te liggen.

Wees je ervan bewust dat je anderen makkelijk kunt besmetten en handel daarna. Gebruik papieren zakdoeken, geen handen en zoenen geven, niet door blijven werken en je collega’s besmetten, goed wassen van de materialen die je gebruikt zoals servies en bestek. Neem vooral voldoende rust en kruip in je bed en ga uitzieken.

De weerstand speelt een grote rol

Op verschillende gebieden kan de weerstand dagelijks verzwakken of versterken afhankelijk van onze leefstijl, voeding en overige factoren zoals:

-bij een overmacht aan ziekteverwekkers vanuit de omgeving. Teveel en te sterke  ziekteverwekkers.

-wanneer je een lage weerstand hebt en tot de risicogroep behoort; ouderen, mensen met hart- of longziekte, suikerziekte, lage  weerstand na een operatie

-bij veel emotionele stress, te weinig slaap en rust

-door ongezond eten met weinig groenten en weinig fruit, veel geraffineerde bewerkte voeding, veel eiwitrijke en vette dierlijke voeding

-door een tekort aan vitaminen en mineralen

-door een tekort aan frisse lucht (zuurstof) en te weinig lichaamsbeweging.

-door een verstoorde hormoonhuishouding

-door een verstoorde bloedcirculatie/ademhaling of een verstoorde darmfunctie.

 

Je kunt nooit helemaal voorkomen dat je besmet wordt, wel kun je de kans op besmetting verkleinen.

Er is geen reden tot paniek wel is het van belang om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen en te zorgen voor een goede weerstand!

 

Weerstand

Allereerst is het van belang om je eigen weerstand zo optimaal mogelijk te houden. Wanneer je eigen weerstand laag is ben je vatbaarder voor de griep.Ons lichaam staat iedere dag bloot aan allerlei invloeden van buitenaf.

Verbeter je de doorbloeding en zuurstofopname en afvoer van afvalstoffen door:

-te fietsen en te wandelen in de natuur.

-lichaamsoefeningen te doen in een goed geventileerde ruimte.

Daarnaast:

-voldoende rust en ontspanning te nemen

– op tijd naar bed te gaan en regelmatig te leven.

-warme sokken en beschermende kleding tegen de kou te dragen en de voeten warm te houden.

Voetbaden zijn een aanrader in deze tijd van het jaar het versterkt de nierenergie.

Voeding

Gezonde voeding is belangrijk om je weerstand te verhogen. In deze periode mag de nadruk liggen op licht scherpe en verwarmende voedingsmiddelen zoals warme gevulde soepen, stoofpot, ovenschotels en stamppotten. Vermijd koude dranken en koude gerechten zoals rauwkost en tropische vruchten in verband met de afkoelende werking dus ook sinaasappelsap (koelend en veel suikers).

Neem een warm ontbijt bijvoorbeeld een gebakken ei, pannenkoek, granen pap met rijstmelk, kom soep om het lichaam te verwarmen en te voeden.

Tip

Was regelmatig je handen wassen.

Vooral na contact met een besmette verkouden persoon of iemand met de griep de handen wassen met een desinfecterende zeep of alcohol.

 

Vitaminen en weerstand

Suppletie met een combinatie van vitaminen en mineralen kan de weerstand versterken in de herfst- en wintermaanden.

Vitamine C, D, E verhogen de weerstand.

Vitamine C zit in verse groene groenten en fruit. Vitamine E in noten, granen, zaden en plantaardige oliën en groenten en fruit.

Vitamine D zit in vette vis, vlees en eieren en omega vetzuren.

Chinese kruiden en homeopathische middelen ter ondersteuning activeren het afweersysteem. Je kunt het preventief nemen tijdens de wintermaanden en in perioden van zware druk om je weerstand te helpen. Daarnaast bij griep om de verschijnselen te verminderen en de afvoer van afvalstoffen te versterken zodat je gezondheid weer snel verbetert.

Ik wens je een fantastisch gezond najaar en winter toe!

Afspraak maken en informatie opvragen

Wil je je weerstand in het najaar versterken of informatie en adviezen over jouw gezondheid? Neem contact met mij op. Voor het maken van een afspraak kun je mailen naar gonnie@vandelang.nl of bellen 0546-577070.