Geen dag zonder (werk) stress

De afgelopen tijd veel buiten de deur geweest en in de auto onderweg naar afspraken. Wat heb ik te doen met al diegenen die dagelijks in de file staan op weg naar werk of huis. De drukte die er heerst en onrust waar je onbewust in mee wordt getrokken. Zie bij de supermarkt de mensen die langs je heen rennen om de laatste boodschappen in huis te halen want het weekend begint. Zonder dat je er erg in hebt ga je mee rennen.

Druk, druk, druk want wij hebben haast!

Werkstress
Hebben we daar niet allemaal mee te maken. Deadlines, stapels werk waar niet door te komen is. Een werkgever die voor het weekend met een pakket aan werkzaamheden binnenkomt; ‘wil je dit nog even in orde maken’. We denken vaak nog even dit doen en daarna is er tijd voor ontspanning. Hoor je jezelf dit al zeggen? Wanneer dit project klaar is dan ga ik rustig aandoen en genieten.

Jammer dan …..  Zo werkt het niet in het leven!

Geloof mij maar, er is altijd wel weer een nieuw pakket met werk, een grote klus die binnenkomt, een nieuwe opdrachtgever of klant die van alles vooral op korte termijn van je eist. Het is een illusie een leven zonder stress!

Zo is het leven
Een eindeloze stroom van activiteiten en taken die elkaar overlappen. Belangrijke en minder belangrijke klussen die gedaan moeten worden. Daarom is het zo belangrijk om met plezier bezig te zijn met de klussen van dit moment.

Blijf in het nu
Zorg dat je met plezier je werk doet. Dat je geniet van de taken die je uitvoert. Wanneer je stress bemerkt even een moment rust neemt en afstand.

Juist in de vertraging te gaan en goed door te ademen. Vervolgens weer verder gaan met je werk. In de versnelling raakt je lichaam van slag. De adrenaline gaat door je lichaam en zorgt dat je gaat transpireren, ‘een kort lontje krijgt’, misschien verkeerde dingen zegt tegen collega’s die je niet zo bedoeld. Je bloeddruk gaat stijgen en het slapen wordt onrustig. Door in de vertraging te gaan en even te relaxen krijg je meer energie en rust in je hoofd en helderheid om je taken uit te voeren zonder fouten te maken.

Geen tijd voor plezier
Door steeds maar bezig te zijn en geen tijd te hebben voor rust en ontspanning is er op den duur een tekort aan plezier.

Tips
Doe een ding tegelijk en maak dit af. Ga niet van alles tegelijk aanpakken waardoor er een chaos ontstaat en het overzicht ontbreekt.

Blijf plezier houden in je werk en stop met negatieve gedachten. Ze vergen veel energie en geven nog meer stress. Dus niet: iedereen is gezellig aan de koffie op het werk en ik ben nog hard aan het werk. Of ik ben altijd de pineut, arme ik…  Of moet ik alweer deze rotklusjes uitvoeren waarom ik altijd…

Oordelen over anderen zorgen voor veel negatieve gedachten waardoor je niet gelukkig bent met je eigen werkzaamheden. Maak regelmatig je hoofd leeg,  zoek de natuur op door in je vrije tijd en pauzes een frisse neus buiten te halen.

Lach, ook al ben je niet blij!
Wil je stress voorkomen lach! Fronsen geeft een signaal naar je hersenen dat je iets moeilijk vindt waardoor de stress hormonen vrijkomen. En dat geeft weer meer stress. Amy Cuddy, een sociaal psycholoog, die veel onderzoek heeft gedaan naar lichaamshouding en gevoel zegt:

‘Doe niet alsof, tot je het kan. Doe alsof, tot je het wordt!  En je het internaliseert (ondanks dat het in het begin nep voelt)’.

Een aanrader haar presentatie youtube Amy Cuddy ‘your body language shapes who you are’?

Afspraak maken en informatie opvragen
Bij gezondheidsklachten ten gevolge van stress of andere oorzaken ondersteunt de acupunctuur en Chinese kruiden. Om zo de disbalans aan te pakken en de balans te herstellen. Adem- en ontspanningsoefeningen helpen daarbij.

Voor het maken van een afspraak kun je mailen naar gonnie@vandelang.nl of bellen 0546-577070.