Niet zo vreemd als het lijkt.

De Traditional Chinese Medicine, afgekort als TCM is een zeer oud geneeskundig systeem dat wordt toegepast en verder ontwikkelt. Binnen de TCM zijn er verschillende behandelmethoden mogelijk zoals acupunctuur, Chinese kruiden, cuppen, voeding, qigong en massage.

Ziek en gezond anders bezien
TCM wordt ook wel vertaald als TCG, traditionele Chinese geneeskunde wat een westerse vertaling inhoudt gericht op genezen. Terwijl de TCM veel meer inhoudt en juist mensen gezond streeft te houden en niet alleen gericht is op de klacht, de ziekte. De TCM benadert ziekte op een geheel andere wijze dan wij binnen de westerse geneeskunde gewend zijn.

Ziekte westers bezien
Westers gezien ga je naar een arts wanneer je ziek bent, deze kijkt naar de symptomen en bestrijd in het algemeen de ziekte met medicijnen of behandelingen, klachtgericht.

Zoek de bron van de klacht
Binnen de TCM wordt de klacht bij een persoon gezien als een uiting van een disharmonie van het geheel, de totale mens. Nagaan waar de oorzaak ligt, waarom er een verstoring is opgetreden en welke aspecten meespelen, ‘de bron’ vinden van de klacht is van essentieel belang.

Disbalans energie
Binnen de TCM heeft ziekte te maken met een disbalans in onze levenskracht ook wel Chi of Qi genoemd. Qi stroomt door meridianen, energiebanen en deze energie kan geblokkeerd raken door vele oorzaken. Als de energie geblokkeerd raakt kan dat een opstopping of stagnatie geven dat zich uit in druk of pijn met gezondheidsklachten denk bijvoorbeeld aan buikpijn of hoofdpijn. Er kan sprake zijn van te weinig energie in een gebied, waardoor er een leegte of deficiëntie ontstaat met vermoeidheidsklachten tot gevolg. Het concept van lichaamsorganen verschilt totaal van die van de westerse geneeskunde. Organen worden niet alleen als organen gezien maar ook als functies.

 

De boom met zijn takken
Binnen de TCM wordt ziekte gezien als een boom. De takken zijn de symptomen en wanneer je wilt weten waar die symptomen vandaan komen dan moet je de wortels onderzoeken. De wortels bevatten de oorzaak. Daarom wordt veel tijd besteed aan het uitvragen van de klachten, de zogenaamde anamnese.

Lichaam en geest zijn één
Lichaam en geest worden nooit als afzonderlijke eenheden beschouwd, bijvoorbeeld emotionele stress kan fysieke klachten veroorzaken en zelfs ziektes. Wanneer een lichaamssysteem of element wordt behandeld werkt deze op alle niveaus.

“Het is niet noodzakelijk dat je gelooft dat dit systeem werkt, om het diepgaand te kunnen ervaren. Het is niet noodzakelijk dat je in de zee gelooft om nat te worden. Maar je moet er wel inspringen”.  Richard Gordon

Moet je erin geloven?
Vaak wordt mij als therapeut gevraagd moet je erin geloven dat het werkt? In het Westen zijn wij niet opgevoed met het begrip Qi. Dat alles bestaat uit Qi is voor velen moeilijk voor te stellen. Qi beweegt voortdurend en zorgt voor verandering, groei, de cyclus van de dagen en de seizoenen. Wanneer Qi zonder belemmeringen kan stromen voelen wij ons in evenwicht, vitaal en gezond. Tijdens de behandeling ervaart je wat Qi is dit kan bij een massage of acupunctuur behandeling.

Verwachtingen
Acupunctuur is geen kant en klare geneeswijze. Bij klachten heb je tijd nodig om je lichaam en geest de mogelijkheid te geven zich te herstellen. Bij chronische klachten is een langer behandeltraject nodig dan bij acute klachten. Daarom wordt er tijdens het traject regelmatig geëvalueerd en de behandeling bijgesteld.

Afspraak maken en informatie opvragen

Voor het maken van een afspraak kun je mailen naar gonnie@vandelang.nl of bellen 0546-577070.